• +36/30/378 10 79
  • +36/94/358 160
"Szép tiszta hely, kedves személyzet, bőséges ételek"
V. Enikő Magyarország, Sopron
“prostorné pokoje, příjemný personál,vynikající jídlo”
PavlaHr Czech Republic, Petřvald
"A személyzet osztályon felüli, kedvesek, segítőkészek, barátságosak, de nem tolakodóan. Amennyiben újra visszamegyünk az 100% - ban az ott dolgozók miatt lesz!"
T. Andrea Magyarország, Hajdúszoboszló
“Everything excellent! After experience with previous hungarian pensions we were surprised. Really nice building and high level staff, good cuisine and quiet place. Because of some proce action we paid very low money (so we could allow to spend more money for excelleny dinner).”
Jiří Czech Republic, Brno
“Családias hangulat, kényelmes szoba, kiváló étterem.”
András Magyarország, Debrecen
"Kedves személyzet, finom ételek."
L. Szabolcs Magyarország, Békéscsaba
"Kellemes környezet, barátságos személyzet, finom ételek, gyermekbarát hozzáállás, kényelmes szobák."
H. Péter Magyarország, Miskolc
"A személyzet rendkívül udvarias, segítőkész."
K. Gábor Magyarország, Budapest
Sehr gutes Preis Leistungsverhältnis
Nadja Austria, Wien
“Bequeme Betten, nettes Personal, das Essen ist sehr lecker und sehr günstig (meine Empfehlung: "Szekely Kraut"). Super Lage, sehr nah am Thermalbad."
Alin P. Germany, München
"Kedves, mosolygós fogadtatás, a kiszolgálás, a régi használati tárgyak az étteremben látványosságot, kellemes hangulatot nyújtottak."
Norbert Magyarország, Pécs
"Kitűnő a szakács, bőséges adagokat szolgálnak fel."
P. Anett Magyarország, Budapest
“Excellent service, perfect breakfast, clean and comfortable rooms, good location for both travelers on the way to Austria and those visiting Bukfurdo which is just on a foot distance.”
Justas H. Latvia, Riga
“Hatalmas szobát kaptunk, kényelmes ágyakkal, nagyon kedves tulajdonosokkal.”
Ildikó J. Magyarország, Göd

Ősi magyar finomság a sárga túró

A hagyomány ételeink közül elég sok kihalófélben van, mivel ahogy a világ, úgy a gasztronómia is átalakul, így egyes receptek háttérbe szorulnak, míg mások előtérbe kerülnek.

Van viszont pár olyan ősi magyar készítmény, amelyet érdemes lenne ismét divatba hozni. Az úgynevezett sárga túrót ma már Magyarországon csak a Hajdúságban és Szabolcsban szokás összedobni, viszont Kárpátalján és Erdélyben hagyományosan húsvétkor eszik ezt a különlegességet. A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az étel is helyet kapott a kis kosárkában.

sarga-turo

Íme a recept:

A kávézacc, mint titkok tudója

Jóslás kávézaccból

Kíváncsi vagy, hogy mire számíthatsz az elkövetkező hetekben-hónapokban, a kávézacc megmutatja, hogyan alakulhat a jövőd, így nincs más dolgod, mint megfejteni a kávéscsésze alján megjelenő ábrákat.

drink-coffee

 

Állásajánlataink

Áprilisban nyitó éttemünkbe és panziónkba munkatársakat keresünk

szezonális (ápr.-nov.) munkára.

Szükség esetén szállást biztosítunk.

BÜK város bora 2016.

Július 12-én a Rigótanya Panzióban választották meg Bük város borát, ami 7 pincészet 21 tétele közül került ki a szakmai zsűri döntése alapján. Emellett a társadalmi zsűri Fesztivál Borát, a Borbarát Hölgyek pedig Borbarát Hölgyek Borát is választottak. A hivatalos eredményhirdetésre július 20-án, a Büki Gyógy-Bor Napok ünnepélyes megnyitóján kerül sor.

rigo bor1

Rapso, 100%-os tiszta repceolaj

RAPSO a koleszterinmentes repceolaj!

Az aschachi olajsajtoló átvételével a VOG tovább építi elkötelezettségét az élelmiszer-előállítás iránt. Az aschachi étolajgyártásban a legfőbb szerepet a 100%-os tiszta repceolaj, a RAPSO játssza, amely a felső-ausztriai mezőgazdasági kamara és a linzi vetőmagtermesztés tervezetének keretében került kifejlesztésre, mára Középeurópa egyik legjelentősebb repceolaj-terméke lett. Miután az 1995-ös ANUGA kiállításon Kölnben bemutatásra került, a RAPSO mint figyelemreméltó fejlődésen ment keresztül bel- és külföldön egyaránt. 2009-ben már az össztermelés 75%-a kerül Ausztrián kívüli boltok pultjaira.

repce rigotanya

Az éttermi étkezés íratlan illemszabályai

Érkezés előtt

 

Az étterembe érkezés előtt tanácsos asztalt foglalni.

 

Egyfelől így elkerülhetők bizonyos kényelmetlen szituációk (ha például társasággal érkeznél, és a helyszínen derül ki, hogy nincs már szabad asztal), másfelől így jelezheted, hogy hova szeretnél majd ülni: egy csendes sarokba vágysz inkább, netán a kerthelyiségben foglalnál helyet. Ezen kívül, különösen a nagyobb presztízsű éttermek esetében, érdemes lehet rákérdezni a dress code-ra is.

Ha különleges alkalomról van szó, vagy üzleti vacsorára invitálsz valakit, szerencsésebb olyan éttermet választanod, amelyet már ismersz. Így, kvázi vendéglátóként, elkerülheted a kínos meglepetéseket.


Öltözz a célnak, az alkalomnak és a kiválasztott étterem színvonalának megfelelően. Egy kellemes nyáresti vacsora a pároddal egy bisztróban nyilván kényelmetlen, talán még kicsit vicces is lenne öltönyben és nyakkendőben, illetve estélyiben. Egy luxusétteremben ugyanakkor elvárás a decens megjelenés: rövidnadrágban akkor sem fognak beengedni, ha Tiéd minden pénz, hatalom és dicsőség. Kerüld a kihívó, “trendi”, túlcsicsázott öltözetet, de az ódivatú ruhákat se erőltesd – légy szimplán elegáns.

 

asztal

 

Húsvéti lila keménytojás

A húsvéti asztalát dobja fel egy egyszerű és kreatív megoldással!

(Nem tartalmaz mesterséges színezéket!)

 DSC 0542 small

 

Tavaszi akciós csomagok!

Tavaszi felüdülés BÜKÖN!


tavasz  

 3éj 2fő részére félpanzióval

 

49.900.-Ft

 

AJÁNDÉK

2db 3 órás jegyet a

Büki Kristálytoronyba!

 

Áraink az ÁFA-t és az idegenforgalmi adót egyaránt tartalmazzák. 

Az akció nem érvényes  2016.07.01-08.30. időszakra, valamint a hétvégékre!

Étkezési kultúra

eating habits

 Alapismeretek

  • Az étkezéshez mindig szertartások kapcsolódtak.
  • Az étkezési formák, ízlés átalakult.
  • Az ételek, italok összeállításában kialakult egy nemzetközileg elfogadott rend.
  • Az európai kultúrkörben a munkaebéd 3-4 fogás, a díszétkeztetés 5-6 fogásból áll.

Käsespätzle (osztrák sajtos, hagymás nokedli)

Spätzle

A német Spatz jelentése veréb, a tészta neve tehát nem mást jelent, mint, hogy verebecske. Nokedlink sváb megfelelője, csak kicsit vékonyabb, kicsit hosszabb, és kevésbé köret, inkább önálló fogás. A legnépszerűbb sós változata a sajtos-hagymás (olyannyira, hogy sok helyen a spätzle ezt a sajtos megoldást jelenti alapból). A magyar konyhától a dél-tiroli régión keresztül egész Elzászig megtalálható, minden tájegységnek van valami feltétje, van, ahol édesen is fogyasztják. Jellegzetes megoldás a spätzle lencsével (húsok mellé), savanyú káposztával vagy sajttal. Készülhet nokedliszaggatóval (ekkor tömzsibb lesz), kézzel (ekkor vékonyabb), vagy az erre a célra használatos spätzlenyomóval (ami megtévesztően hasonlít a sima krumplinyomóra, hogy legyen még egy párhuzamunk).

Vendégünk volt Kovács Edit tőrvívó. Köszönjük a barátságát!

Kovacs-Edit

 

Szívember.

 

Talán így lehetne egy szóval jellemezni Kovács Edit vívót, a háromszoros olimpiai bronzérmes (1976, 1980, 1988) és 1987-es világbajnok női tőrválogatott tagját. A Veszprémből a fővárosba került és az MTK-hoz hű versenyzőnek az élete volt a vívás. Mindenre képes volt szeretett sportágáért.

 

Borravalónak csak egy LOL?

Augusztus 17-én nyolcfős társaság bulizott egy belmari (New Jersey állam) grill bárban. A számlán 112 dollár szerepelt. A vendégek hitelkártyával fizettek, a pincér csak később nézte meg a Borravaló rubrikát a nyugtán, ahová nem számot írtak fel a bulizók, hanem valami egészen mást. 

LOL-

ORSZÁGTORTA 2015.

Igen erős mezőny indult idén a Magyarország Tortája címért. Három forduló során 39 nevező közül választották ki döntős tortákat. A szakmai zsűri minden egyes fordulóban nehezen döntött a továbbjutókról, végül az eredetileg tervezett három továbbjutó torta mellé egy negyediket is beszavaztak a döntőbe. Az eredményt ma, a Parlamentben hirdették ki.

2015. NYERTESE

Pannonhalmi sárgabarack pálinkás mogyorótorta

Szó Gellért, Kézműves Cukrászda, Salgótarján

A karamellizált mogyoróval készült mandulás felvertet ezúttal pannonhalmi sárgabarack pálinkás sziruppal locsolta meg a mester, erre kakaóvajas sárgabarack krémet tett, majd újabb mandulás felvertre mogyorós tejcsokoládé mousse-t öntött és végül karamellel áthúzta.

c20930a96a220739ed213937f70fc98014ea6b21

 

Lengőteke

A lengőteke készlet általában kőris fából vagy bükk fából készülnek.


lengoteke 

 

Route 130 Diner

Viszonozták a tűzoltók a pincérnő kedvességét, miután kifizette a reggelijüket

"A reggelijüket ma én állom, mert szeretném megköszönni mindazt, amit másokért tesznek. Hogy olyan helyekre rohannak be, ahonnan más futva menekül." Ezekkel a megható sorokkal kezdődött az a levél, amit egy New Jersey-ben élő pincérnő, bizonyos Liz Woodward hagyott számla helyett a nála reggeliző két tűzoltónál.

Gigantikus borravalót kapott a fiatal pincér

„Nem tudom, milyen vágyai és céljai vannak az életben, de remélem, ez a borravaló segít majd, hogy teljesüljenek."

Amikor a frankforti (Illinois állam) Smokey Barque nevű grillétterem pincére, Brendan Motill június 28-án elment dolgozni, még nem sejthette, hogy az a nap egy ötezer százalékos borravaló miatt lesz emlékezetes.

XXV. Aratóünnep Bükön

Időpont: 2015-07-11, 11:00-23:59
Helyszín: Bükfürdő - Büki Gyógyfürdő parkolója

2015-ben is megrendezésre kerül a hagyományos Aratófesztivál, méghozzá a 25.! Önt is várjuk július 11-én, szombaton Bükfürdőn! Részletek itt!

Kultúr Wellness - A Büki Kultúr Kúra
Szent György napjától Szent Mihály napjáig
2015. április 25. - október 4.

Chernel István

chernelChernel István
1865. máj. 31. Kőszeg – 1922. febr. 21. Kőszeg

Chernelházi ~, ornitológus. Régi Vas megyei család szülötte. Édesapja, Chernel Kálmán, megyei szolgálatban álló ügyvéd volt, aki történelmi tanulmányain kívül kertészeti, vadászati és madártani cikkeket is írt. Édesanyja gróf Tolnai Festetics Mária. Felesége Rótth Dóra, gyermekeik Márta és Miklós. A szintén ornitológusnak készülő ifjú a harctéren esett el. Édesapja érdeklődése kiváló indíttatást jelentett fia számára. Már kora gyermekként lelkesedett a természetért és a madarakért, madártani naplóját 12 éves korában kezdte vezetni. Első madártani írása 17 éves korában, 1882-ben, a Vadászlapban jelent meg. A soproni bencés gimnáziumban tanult, ahol Fászl István, a természetrajz tanára igen nagy hatással volt rá. Tőle tanulta meg a madárpreparálás fortélyait is. Jogi tanulmányait Pozsonyban kezdte, ahol négy évet hallgatott, majd természettudományi tárgyakat tanult Budapesten. Édesapja kívánságára, 1888-ban, Sopronban, mint közigazgatási gyakornok helyezkedett el, azonban egy év után visszatért Kőszegre és ezután, birtokait is bérbe adva, csak a madártannak szentelte minden idejét. Madártani munkássága elsősorban a madarak gazdasági jelentőségére, védelmére és vonulására terjedt ki.

Elmentünk Bükfürdőre, és megmártóztunk a kultúrában

A Vas megyében található Bük és a településhez szorosan kapcsolódó Bükfürdő ma már nemcsak a magyar, hanem az osztrák, német és orosz turizmus egyik fellegvára is. Számtalanszor megfordultam már a kisvárosban, de soha nem vettem magamnak a fáradságot, hogy megnézzem, hol vagyok voltaképpen. Most viszont úgy indultam el az idén 750 éves Bükre és Bükfürdőre, hogy más látnivalókat is felfedezek.

Bükfürdői Termelői Piac

Június 19-én pénteken délután nyílt meg a Tourinfo melletti téren a Bükfürdői Termelői Piac.

002