• +36/30/378 10 79
  • +36/94/358 160
"Szép tiszta hely, kedves személyzet, bőséges ételek"
V. Enikő Magyarország, Sopron
“prostorné pokoje, příjemný personál,vynikající jídlo”
PavlaHr Czech Republic, Petřvald
"A személyzet osztályon felüli, kedvesek, segítőkészek, barátságosak, de nem tolakodóan. Amennyiben újra visszamegyünk az 100% - ban az ott dolgozók miatt lesz!"
T. Andrea Magyarország, Hajdúszoboszló
“Everything excellent! After experience with previous hungarian pensions we were surprised. Really nice building and high level staff, good cuisine and quiet place. Because of some proce action we paid very low money (so we could allow to spend more money for excelleny dinner).”
Jiří Czech Republic, Brno
“Családias hangulat, kényelmes szoba, kiváló étterem.”
András Magyarország, Debrecen
"Kedves személyzet, finom ételek."
L. Szabolcs Magyarország, Békéscsaba
"Kellemes környezet, barátságos személyzet, finom ételek, gyermekbarát hozzáállás, kényelmes szobák."
H. Péter Magyarország, Miskolc
"A személyzet rendkívül udvarias, segítőkész."
K. Gábor Magyarország, Budapest
Sehr gutes Preis Leistungsverhältnis
Nadja Austria, Wien
“Bequeme Betten, nettes Personal, das Essen ist sehr lecker und sehr günstig (meine Empfehlung: "Szekely Kraut"). Super Lage, sehr nah am Thermalbad."
Alin P. Germany, München
"Kedves, mosolygós fogadtatás, a kiszolgálás, a régi használati tárgyak az étteremben látványosságot, kellemes hangulatot nyújtottak."
Norbert Magyarország, Pécs
"Kitűnő a szakács, bőséges adagokat szolgálnak fel."
P. Anett Magyarország, Budapest
“Excellent service, perfect breakfast, clean and comfortable rooms, good location for both travelers on the way to Austria and those visiting Bukfurdo which is just on a foot distance.”
Justas H. Latvia, Riga
“Hatalmas szobát kaptunk, kényelmes ágyakkal, nagyon kedves tulajdonosokkal.”
Ildikó J. Magyarország, Göd

Elmentünk Bükfürdőre, és megmártóztunk a kultúrában

A Vas megyében található Bük és a településhez szorosan kapcsolódó Bükfürdő ma már nemcsak a magyar, hanem az osztrák, német és orosz turizmus egyik fellegvára is. Számtalanszor megfordultam már a kisvárosban, de soha nem vettem magamnak a fáradságot, hogy megnézzem, hol vagyok voltaképpen. Most viszont úgy indultam el az idén 750 éves Bükre és Bükfürdőre, hogy más látnivalókat is felfedezek.

Akik Tompaládony érintésével érkeznek a városba a 84-es úton, Bük előtt egy furcsa nevű település nevét olvashatják – már ha kellően lassan haladnak. Gyorshajtás esetén ugyanis az értő olvasás esélytelen vállalkozás. A falu neve nem is olyan régen egy televíziós vetélkedőben is szerepelt kérdésként, s úgy szólt a feladvány, hogy létező, avagy kitalált név-e ez?

Ez nem vicc, hanem Chernelházadamonya

A dologban az is mulatságos, hogy a 18 betűből álló Chernelházadamonya faluszomszédja a mindössze kétbetűs Bő falucska, amely negyedmagával osztozik Magyarország legrövidebb nevű településeinek büszke címén (Bő mellett Sé, Őr és Ág tartozik ebbe a csoportba, míg a leghosszabb a Zagyva menti Jászfelsőszentgyörgy). További érdekesség, hogy a jelenlegi falu 1925-ben két község, Csernel és Damonya összeolvadásából jött létre, és bár Chernelházadamonya vezetői sokáig hadakoztak a magyar helyesírással ellentétes ch kezdőbetűk miatt, végül – tekintettel a Chernel család emlékére – nem írták át a kezdőbetűt ch-ról cs-re.

A család talán legismertebb tagja Chernel István ornitológus volt, a família címerét pedig a település közepén, a buszforduló mellett találjuk meg. Maga a falucska több szót nem érdemel, de már gyerekkoromban, a földrajzi atlaszban kinéztem magamnak a fura nevű magyar települést, itt volt az ideje a személyes látogatásnak is.


Olajat kerestek, gyógyvizet találtak
Bükön az első utam a helyi turistairodába vezetett, ahol egy nagyon kedves hölgy azonnal térképet és prospektusokat nyomott a kezembe. Némileg felkészülten érkeztem, hiszen az út előtt elolvastam mindazt, amit erről a fürdővárosról tudni kell. Büköt a könnyebb tájékozódás kedvéért Alsó, Közép és Felső Bükre osztották, míg a fürdőváros a nagy szállodákkal ettől teljesen elkülönül. Magát a fürdőt a buszvégállomás mellett találjuk, akik vonattal érkeznek, azoknak rengeteget kell gyalogolniuk.

Impozáns méretek
A büki gyógyfürdő 14 hektáron fekszik, több mint 5200 négyzetméteres vízfelülettel. A 32 medence közül ki-ki kedvére válogathat, hiszen a gyógyvizes medencék 32-38 fokosak, míg az úszómedencék 26-28 fokos vízzel várják a látogatókat. Természetesen a legkisebbekre is gondoltak, amikor kialakították a speciális gyermekmedencéket. A szaunavilág elnevezésű komplexumban összesen 150 vendég élvezheti a különféle szaunák (finn, aroma) nyújtotta lehetőségeket. Figyeltek arra is, hogy a pihenőterek tágasak legyenek, de a szaunázás utáni relaxációt akár a speciálisan kialakított szaunakertben is élvezhetjük.


1957-ben a térségben olajat kerestek, és gyógyvizet találtak. Öt évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a fürdő megépüljön, de a gyógyvíz büszke címet csak 1965-ben kapta meg a büki víz. Mára az ország egyik legnagyobb élmény- és gyógyfürdőjévé vált, amely roppant vonzó a magyarok és külföldiek körében. A kora délelőtti órák és a hétköznap ellenére most is sokan igyekeztek a fürdőbe, de odabent zsúfoltságról még nem lehetett beszélni.

Magánkastély csodakerttel és hatalmas kőfallal
Bükön van néhány olyan látnivaló, amely megérdemli, vagy megérdemelné a közfigyelmet. Felsőbük felé haladva az út bal oldalán hatalmas kőfalat találunk, amely mögött ott magasodik a Felsőbüki Nagy (Szapáry) kastély. Felsőbüki Nagy Pálról sokan hallhattunk már – ő a 19. század első harmadának híres szónoka és politikusa volt.

kastely-bukfurdo3

A kastélyba a bejutás lehetetlen, mert az épület évek óta magántulajdonban van, és a tulajdonos nem szeretné, ha bárki belépne oda. A magántulajdonba kerülésnek annyi haszna mindenképpen volt, hogy a kastély ma gyönyörűen néz ki.

Hátránya, hogy mindössze egy helyről, a főbejárat mellől benézve láthatunk belőle egy kis részletet. Az biztos, hogy a tulajdonosa odafigyel rá, a kert csodálatosan rendezett, ám csengetésemre senki sem nyitott ajtót.

Korábban a turistairodán a hölgy elmondta, hogy az sem volt egyszerű menet, amikor a tájékoztató táblát elhelyezték a kastély előtt. A tulajdonos először valamiért ezt sem szerette volna, de aztán sikerült őt meggyőzni. Amúgy Bük legjelentősebb műemlékéről van szó, amelyet 1696-ban épített Felsőbüki Nagy István. Amikor a kastély a 19. század elején a Jankovich grófok, majd a Markovics család kezére került, egy házasság révén lépett be a képbe a Szapáry-vonal. Markovics Máriát Szapáry Gyula miniszterelnök fia, Szapáry György vette feleségül.A Kóczán-ház igazi mesebirodalom

Kicsit szerencsésebb a Torkos soron található Kóczán-ház helyzete, mert azt simán le lehetett fényképezni, igaz, bejutni ide sem sikerült. A térség utolsó zsúpfedelű, csapott oromzatú, vályogfalú parasztházáról van szó, amely az önkormányzat tulajdonát képezi. Odabent igazi kézműves műhely található, ahol különféle családi programokat bonyolítanak le. A néhai Kóczán Ferenc egykori lakóházának megmentése jó példa arra, hogyan lehet és kell megőrizni épített emlékeinket. Kár, hogy a kisvárosban nem találunk több ehhez hasonlatos házat.

koczanhaz buk 1

A Kóczán-ház közelében húzódik a Répcementi tanösvény, amely egy interaktív kiállítás, bemutatva a tájegység élővilágát. A hatalmas táblák között sétálva tényleg minden fontos dolgot megtudhat az ember arról, hol jár voltaképpen.Templom és imahely egyaránt zárva
Bük számtalan parkjának egyikében, a Petőfi utcában találjuk az 1408-ban épített Szent Kelemen templomot. Talán mondanom sem kell, hogy kedd délelőtt lévén ezt is zárva találtam. Fel nem fogható számomra, hogy a nyár dereka felé közeledve miért nem lehetett a különféle nevezetességeket nyitva tartani, azaz miért kell mindenhova előzetes bejelentkezéssel érkezni. Odabent a falakon a középkori festések egy része megmaradt, a közelben pedig Felsőbüki Nagy Pál sírja is megtekinthető.

De nem jártam jobban a fürdővárosban emelt ökumenikus kápolnával sem. A 2003-ban megnyitott hely az egyetlen olyan ökumenikus kápolna Magyarországon, amely nem egyházi, hanem alapítványi kezelésben áll. Az Egyesült Államokból hazatelepülő Jezierski Lászlóné hozta létre az alapítványt, tehát neki köszönhető ennek a szent helynek a létrejötte.Kneipp: a lélek és a test felfrissülése A fürdővárosban maradva találjuk meg a Kneipp-parkot, amely nem más, mint egy 510 méter hosszú taposóút. Ezen mezítláb végighaladva az ember tényleg úgy érzi, mintha testileg és lelkileg is kicserélték volna.

A különféle köveken való séta vagy taposás jó hatással van a vérkeringésre és az erekre is. Egy házzal odébb, de még mindig a parkban maradva, gyógy- és fűszernövény-kiállítást is találhatunk.

Bük számos kulturális látnivalót, épített és természeti örökséget kínál az odalátogatóknak, de ahhoz, hogy ezeket a helyeket felfedezhessük, valóban érdemes kimozdulni a szállodák, panziók, fürdők nyújtotta kényelemből.

forrás: origo.hu

szerző: Lantos Gábor