• +36/30/378 10 79
  • +36/94/358 160
"Szép tiszta hely, kedves személyzet, bőséges ételek"
V. Enikő Magyarország, Sopron
“prostorné pokoje, příjemný personál,vynikající jídlo”
PavlaHr Czech Republic, Petřvald
"A személyzet osztályon felüli, kedvesek, segítőkészek, barátságosak, de nem tolakodóan. Amennyiben újra visszamegyünk az 100% - ban az ott dolgozók miatt lesz!"
T. Andrea Magyarország, Hajdúszoboszló
“Everything excellent! After experience with previous hungarian pensions we were surprised. Really nice building and high level staff, good cuisine and quiet place. Because of some proce action we paid very low money (so we could allow to spend more money for excelleny dinner).”
Jiří Czech Republic, Brno
“Családias hangulat, kényelmes szoba, kiváló étterem.”
András Magyarország, Debrecen
"Kedves személyzet, finom ételek."
L. Szabolcs Magyarország, Békéscsaba
"Kellemes környezet, barátságos személyzet, finom ételek, gyermekbarát hozzáállás, kényelmes szobák."
H. Péter Magyarország, Miskolc
"A személyzet rendkívül udvarias, segítőkész."
K. Gábor Magyarország, Budapest
Sehr gutes Preis Leistungsverhältnis
Nadja Austria, Wien
“Bequeme Betten, nettes Personal, das Essen ist sehr lecker und sehr günstig (meine Empfehlung: "Szekely Kraut"). Super Lage, sehr nah am Thermalbad."
Alin P. Germany, München
"Kedves, mosolygós fogadtatás, a kiszolgálás, a régi használati tárgyak az étteremben látványosságot, kellemes hangulatot nyújtottak."
Norbert Magyarország, Pécs
"Kitűnő a szakács, bőséges adagokat szolgálnak fel."
P. Anett Magyarország, Budapest
“Excellent service, perfect breakfast, clean and comfortable rooms, good location for both travelers on the way to Austria and those visiting Bukfurdo which is just on a foot distance.”
Justas H. Latvia, Riga
“Hatalmas szobát kaptunk, kényelmes ágyakkal, nagyon kedves tulajdonosokkal.”
Ildikó J. Magyarország, Göd

Étkezési kultúra

eating habits

 Alapismeretek

  • Az étkezéshez mindig szertartások kapcsolódtak.
  • Az étkezési formák, ízlés átalakult.
  • Az ételek, italok összeállításában kialakult egy nemzetközileg elfogadott rend.
  • Az európai kultúrkörben a munkaebéd 3-4 fogás, a díszétkeztetés 5-6 fogásból áll.

 Ételkínálat:

  • előétel: mindig a leves előtt,
  • leves,
  • meleg előétel,
  • sorbet,
  • főétel: hús, hal, körítés,
  • sajtok,
  • desszert,
  • gyümölcs,
  • kávé, tea.
  • Fehér húsok: szárnyasok, galamb, borjú, bárány.
  • Barna húsok: marha, sertés, vadhús.

Italkínálat:

  • aperitif: tömény vagy koktél,
  • előételhez  száraz fehér bor,
  • leveshez nincs külön ital,
  • halhoz száraz bor,
  • fehér húshoz fehér bor vagy könnyű vörös,
  • vörös húshoz nehéz vörös,
  • sajtokhoz könnyű vörös,
  • desszerthez likőr, aszúbor, pezsgő,
  • kávéhoz konyak,
  • digestif.

Italfogyasztás:

  • A vendéglátó emeli a poharát egyszer, és csak ezután illik másoknak a pohárhoz nyúlni.
  • A bort a vendég előtt kell felbontani.
  • A boros poharat 3/4 ig töltjük.
  • Borra rátölteni szabad, sörre nem illik.

Koccintás

  • Csak azokkal koccintsunk, akikkel kartávolságra vagyunk.
  • A többiek felé elég a pohár jelképes felemelése, rájuk nézés.
  • Köszöntést fejezünk ki, ezért legyen a mozdulat rövid, lendületes
  • Minden itallal lehet koccintani.
  • Sose ürítsük fenékig, mert jöhet egy újabb pohárköszöntő.
  • Koccintani első poháremeléskor szokás.

Ételfogyasztás

  • Férfiak segédkezzenek a hölgyeknek a székük elhelyezésében.
  • Amikor egy hölgy étkezés közben elhagyja az asztalt, nem kell a férfiaknak minden esetben felállni, de szép gesztus ha egy kicsit megemelkednek a székről.
  • Sminket, frizurát kizárólag a mosdóban igazítunk.
  • Jobb éttermekben nem helyeznek el fogpiszkálót az asztalon, mindenképpen tartózkodjunk a használatuktól.
  • Az étkezés végén ne toljuk vissza a székünket a helyére, így a leszedő egyszerűbben az asztalhoz fér.
  • A kultúrált étkezés zajmentes.
  • A testtartás fontos, ne érintsük az asztalt, könnyedén hajoljunk az asztal fölé.
  • A kanalat nem illik színültig meríteni, a levest ne fújjuk, ne kavargassuk.
  • Evés közben a kéz, amelyikben az evőeszköz van sohasem érintheti az asztalt.
  • A szünetben az evőeszközöket nem a tányérra tesszük, hanem a kézfejünket a tányér mellett az asztalra helyezzük, az evőeszközöket közvetlenül a tányér felett tartva.
  • Karunk csak előre illetve hátra mozoghat, könyökünket zárjuk az oldalunkhoz.
  • Egy evőeszköz esetén pl. csak kis villa, a másik kézfejünk az asztalon nyugszik, de sosem támaszkodunk.
  • Mindig a felső harmadukon fogjuk az evőeszközöket.
  • Az ujjunk sohasem csúszhat a villa hajlatára vagy a kés vágó részére.
  • A fagylaltos kanalat ha szünetet tartunk a kehelybe tesszük, utána a tartóra.
  • Kávéskanalat csak keveréshez használunk, utána az aljra tesszük és többet már nem vesszük fel.
  • A villa mindig csak bal kézben lehet.
  • A kés sohasem érintheti a szájat.
  • Ha tálcáról kell szedni kanállal veszünk, villával segítünk.
  • Amikor befejeztük az étkezést az evőeszközöket nyelükkel jobb felé tesszük le.
  • Alma: kézzel vesszük ki a tálból, megháhozzuk és késsel, villával esszük (banán, barack).
  • Articsóka: leveleket letépjük, mártásba helyezzük, majd kézzel a szánkba tesszük.
  • Csiga: csigafogóval emeljük ki, kétfogú villával vesszük ki a házából.
  • Eper, málna: kiskanállal.
  • Halszálka: nyelvünkkel a villára helyezzük, majd a tányér szélére tesszük.
  • Nyárs: villával húzzuk le a húsdarabokat.
  • Kaviár: szaruból készült kanalat kínálnak hozzá.
  • Kenyér: törjük, bal kézzel a szánkba tesszük.
  • Narancs: kézzel esszük.
  • Rántotta: ha csak tojásból készült villával esszük, egyébként késsel, villával.
  • Sajttál: 3 féle sajtot illik levenni róla.
  • Spárga: késsel, villával.
  • Szufflé: ha sós villával esszük, ha édes kanállal.
  • Tészták: csak villával.
  • Kemény tojás: késsel, villával.
  • Kisebb madártojás: kanállal.
  • Lágytojás: kiskanállal pohárból.
  • Kézzel esszük: virsli, ha vízben főtt, száraz sütemények, pogácsa, szendvics, főtt kukorica, lángos.

forrás: http://etikettiskola.huetkezesi-etikett