betöltés folyamatban...
Hírek

Méltóképpen újult meg BÜKFÜRDŐ, Magyarország kedvelt fürdővárosa

2020.09.23. - 11:27

Az ország második legerősebb gyógyvízkincsével rendelkező városa, a nyugat-magyarországi Bük megújult 2020 őszére.

 


Ez az őszi szezon a legjobb időzítés lehet arra, hogy ’közvetlenül’ is megismerjük a Bük városát átható Szent Kelemen kultuszt, hiszen gyönyörűen megújult a helyi Szent Kelemen Plébániatemplom kertje – mindenképp érdemes ide ellátogatni egy melengető hétvégén a szép vénasszonyok nyarában! Ráadásul ez a környék számos, ősszel különösen élvezetes látnivalót, programot tartogat számunkra. A különleges helyi gyógyvíz pedig igazi csodák forrása!

A Répce-vidék egyik legszebb román kori temploma a Szent Kelemen Plébániatemplom – régészeti feltárások alapján legalább XII. századi alapokkal bír – Bük központjában található egy műemléki védettségű parkban. A templom védőszentjének megválasztása is ősi eredetre utal. Az i.sz. I. században élt Szent Kelemen a vértanú Szent Péter harmadik követőjeként került pápai trónra.
Szent Kelement a keresztényüldözések során kényszermunkára ítélték, és a Krímre száműzték, ahol a rabtársai előtt munkaeszközével vizet fakasztott a földből, és ezért fogvatartói úgy gyilkolták meg, hogy horgonyt kötöttek a nyakára, és a tengerbe vetették. Kelemen attribútuma ezért a horgony és a bővizű forrás.

Ez utóbbi Bük fürdőváros éltető ereje, szimbóluma is egyben. Éppen ezért kapta a mai Bükfürdő Thermal & Spa®-t megalapozó, 1957-ben feltárt, 1282 méteres talpmélységű BÜK-1-es kút a Szent Kelemen elnevezést a későbbiekben.

A megújulás után a Szent Kelemen Plébániatemplom és parkja továbbra is a természet-vallás-történelem értékhármast képviseli. Különleges, némely fajtáknál több évszázados egyedeket rejtő növényvilág jelenti a természeti értéket, a vallási jelentősége maga a templom s a körülölelő park olyan eseményei, mint például a körmenetek – egyébként ez a park része a Mária út büki megállóhelyeinek.

A harmadik, történelmi értéket pedig a református politikus, egykori országgyűlési követ, Felsőbüki Nagy Pál sírja is megjeleníti, akinek elévülhetetlen érdemei voltak a MTA megalapításában. Szintén itt áll az I. világháborús hősi emlékmű, a Roma Holokauszt emlékmű és az 1848-as emlékmű.